Kwintesencja kuchni włoskiej- łatwość oraz naturalne składniki

Kwintesencja kuchni włoskiej- łatwość oraz naturalne składniki

Jeśli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z radością zjada makaron więcej niż raz na dzień.

dobra kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe węglowodany, które towarzyszą posiłkom jako danie ponadprogramowe – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest kolejnym idealnym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odnaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można stworzyć proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do standardowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Wobec tego, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i rozkoszne -o to chodzi!