mięso sezonowane w Krakowie

mięso sezonowane w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów i duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe potrawy włoskie

Pasty to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. włoski kucharz Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, tortellini, piada oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film